Friday, February 26, 2010

tutorial meletakkan iklan nuffnang pada blogspot

tutorial meletakkan iklan nuffnang pada blogspot




  • dah seminggu guna wordpress, jadi lupa daratan lak, nak cari expand widget pun tak ingat..hehe..aisssehh..dasar lupa daratan betul…padahal blog lama tula aku dapat juga merasa duit nuffnang beberapa kali..
    kali ni tutorial untuk letak nuffnang dalam blogspot pula. Yang ni request dari Putera30 .Dia ada masalah nak letak code nuffnang dekat blog dia…tapi untuk tutorial kali ni lain sikit dari biasa, sebab code dia agak pelik sikit berbanding code biasa…


    CARA 1:  MELETAKKAN IKLAN NUFFNANG
    TIPS 1: MELETAKKAN IKLAN NUFFNANG, DIBAWAH HEADER.


    contoh:
    ajai1

    1) step pertama macam biasa, klik layout -> klik edit html -> klik Expand Widget Templates


    2) backup template asal dulu, klik pada download full template
    3) cari perkataan ni “content-wrapper“, kalau tak jumpa, press “CTRL+F” pastekan code yg kita nak cari pd ruang find dan klik next
    4) dah jumpa code, pastecode nuffnang  di atas code “content wrapper

    ajai2

    5) klik preview untuk lihat contoh, dah puas hati, klik save


    TIPS 2: MELETAKKAN IKLAN NUFFNANG, DIANTARA POST PERTAMA DAN POST KEDUA
    contoh:
    ajai31) cari perkataan ni
    <p class=’post-footer-line post-footer-line-3′/>

    </div>

    </div>

    kalau tak jumpa, press “CTRL+F” pastekan code “post-footer-line post-footer-line-3” pd ruang find dan klik next


    2) dah jumpa code, paste code nuffnang di bawah </div>
    3) klik preview, untuk lihat contoh, dah puas hati klik save.
    TIPS 3: MELETAKKAN IKLAN NUFFNANG, DI SIDE BAR
    1) klik dekat dashboard, klik pada layout blog, klik pada page elements, klik add a gadget, klik simbol + pada html/javascript, paste code nuffnang di ruang content


    2) klik preview untuk lihat contoh, dah puas hati, klik save
    Delicious
    Tags: , , , , , , , ,
READ MORE- tutorial meletakkan iklan nuffnang pada blogspot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...